BAZA WIEDZY

KATEGORIE ZAGADNIEŃ

Możesz tutaj przeglądać informacje i doniesienia na temat wielu jednostek chorobowych oraz składników odżywczych.

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Cynk – powrót do podstaw: jak niedrogi cynk pomaga zwalczyć śmiertelną w konsekwencjach immunosenescencję

Cynk

Cynk jest niezbędny dla organizmu dla ponad 2000 czynników transkrypcji związanych z ekspresją genów różnych białek1. Krótko mówiąc, oznacza to, że tysiące podstawowych funkcji biologicznych jest zależne od cynku.

W środowisku medycznym termin niedoboru cynku funkcjonuje od ponad 50 lat, jednak wpływ tego istotnego minerału na zdrowie jest szeroko ignorowany przez  światowe organizacje zdrowia. Rozległe badania naukowe wykazały, że niedostateczny poziom cynku w diecie, który niesie ze sobą poważne ryzyko powikłań, jest bardzo powszechny2.

Niedobór cynku jest problemem powszechnie występujących wśród osób starszych 3. Ponieważ reguluje on wiele funkcji biologicznych, jego niedostateczny poziom może wpływać na różne aspekty zdrowotne4. W rezultacie, następuje obniżenie odporności,  “otwierając tym samym drzwi” dla licznych chorób. Niedobór cynku przyczynia się do powstania miażdżycy tętnic, nowotworu, choroby układu nerwowego, chorób autoimmunologicznych i innych przewlekłych schorzeń związanych z wiekiem5.

Szczególne zainteresowanie naukowców skupia fakt, że niedostateczny poziom cynku może powodować osłabienie funkcji układu odpornościowego, zjawisko znane jako immunosenescencja. Dla osób dojrzałych oznacza to zwiększenie ryzyka wystąpienia szeregu poważnych chorób, od infekcji po nowotwory6.

Czytaj dalej →

Estrogen. Ciesz się z korzyści estrogenu i chroń się przed potencjalnymi zagrożeniami

EstrogenyKobiety, które właściwie stosują terapię zastępczą (estrogen i progesteron) zwykle cieszą się dłuższym życiem, lepszym samopoczuciem, snem, wyglądem, skupieniem a także mają mocniejsze kości, mięśnie oraz właściwie funkcjonujący śródbłonek1.

Obok tych wszystkich korzyści istnieje jednak  problem zwiększonego ryzyka nowotworu u niektórych kobiet (wyjątkiem jest nowotwór okrężnicy, którego ryzyko maleje)2.

Przekonujące dowody wskazują, że naturalny progesteron redukuje indukowaną estrogenem proliferację komórkową, w szczególności w piersiach i błonie śluzowej macicy bez obarczania znacznym ryzykiem związanym z syntetycznym progestynem3.

Czytaj dalej →

Magnez: powszechny niedobór – śmiertelne konsekwencje

MagnezWedług National Institutes of Health:

Magnez jest niezbędny dla ponad 300 biochemicznych reakcji w organizmie. Pomaga zachować zarówno regularny rytm serca jak i prawidłową funkcję mięśni i nerwów oraz wspomaga układ odpornościowy.  Ten pierwiastek pomaga również w utrzymywaniu silnych kości i prawidłowego poziomu cukru i ciśnienia krwi oraz wpływa na metabolizm energii i syntezę białka. Obecnie, magnez cieszy się wzrostem zainteresowania ze względu na ogrywanie istotnej roli w zapobieganiu zaburzeniom, takim jak nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca”1.

Pomimo, że specjaliści rekomendują spożywanie magnezu w dawce 420 mg dziennie, to niewielu z nas dostarcza go w odpowiednich ilościach2. Choć jest niedrogim suplementem diety, to jego niedobór jest powszechny.

Czytaj dalej →

L-treonian magnezu – nowatorski związek magnezu w walce z neurodegeneracją

L-treonian magnezuNajwiększymi ofiarami rosnącej epidemii Alzheimera są osoby starsze1. Obecnie, choroba ta w Stanach Zjednoczonych stanowi szóstą główną przyczynę śmierci2. Szacuje się, że cierpi na nią około 24-30 milionów ludzi na całym świecie3. Amerykanie stanowią około jedną piątą przypadków zachorowań, które jak się oczekuje, do 2050 roku potroją się4. Chociaż nie ma lekarstwa na chorobę Alzheimera, dzięki pracy zespołu naukowców z Massachusetts Institute of Technology (MIT.) pojawiła się nowa nadzieja5. Naukowcy zidentyfikowali kilka czynników związanych z rozwojem Alzheimera, na które skutecznie mogą wpływać pewne nowatorskie związki. Z tego artykułu dowiesz się o istotnej roli, jaką magnez odgrywa w ochronie struktury i funkcji starzejącego się mózgu i dlaczego konwencjonalne suplementy nie dostarczają wystarczającej ilości magnezu do mózgu.

Czytaj dalej →

Refluks – zatrzymaj jego śmiertelne konsekwencje

Refluks - Zatrzymać śmiertelne konsekwencjeWielu z nas skarży się na refluks (zgaga) i jego objawy co najmniej raz w tygodniu. Aż 10-30% Amerykanów i Europejczyków może cierpieć na symptomy choroby refluksowej przełyku (GERD).1

Pomimo że choroba refluksowa przełyku powszechnie leczona jest inhibitorami pompy protonowej, preparatami takimi jak Nexium ® i Prilosec ®2, wielu pacjentów nie odczuwa pożądanej ulgi. Czasami – w wyniku ich stosowania – może pojawić się odbijanie związane z zapaleniem błony śluzowej żołądka, rozwój infekcji Helicobacter pylori lub wystąpienie innych działań niepożądanych.3 Leki, które blokują wydzielanie kwasu wiążą się również z powstaniem niedoborów żywieniowych, złamaniami kości, zakażeniami, a nawet objawami odstawienia.4

Pomimo, że leki z grupy inhibitorów pompy protonowej przynoszą w naszym odczuciu pewną ulgę w odniesieniu do złagodzenia objawów zgagi, trudności w połykaniu, zapalenia krtani, kaszlu czy erozji zębów 5, należy pamiętać, że sam refluks może prowadzić nawet do śmierci. Osoby cierpiące na długotrwałe i poważne symptomy choroby są 43 razy bardziej narażone na rozwój nowotworu przełyku!6

Głównym powodem, dla którego inhibitory pompy protonowej nie zapewniają całkowitej ulgi jest fakt, że choroba refluksowa przełyku (GERD) nie jest spowodowana przez nadmierne wydzielanie kwasu, a pojawia się gdy zwieracz pomiędzy żołądkiem a przełykiem nie zamyka się prawidłowo. W rezultacie, niestrawiony pokarm i płyn, żółć, enzymy trawienne oraz kwasy żołądkowe dostają się do przełyku, gdzie mogą wyrządzić znaczne szkody.

Ponieważ problem choroby refluksowej przełyku nie dotyczy jedynie kwasów żołądkowych, leki hamujące ich wydzielanie nie są wystarczające aby zapewnić optymalną ulgę.

W tym artykule szerzej przyjrzymy się unikalnej metodzie leczenia – alginianami tworzącymi swego rodzaju “ponton”7, zapewniającymi całkowitą ulgę i ochronę przed tym chronicznym problemem, który dotyka wiele osób. 8

Czytaj dalej →

Probiotyki – niezbędna ochrona przed chorobami przewlekłymi

Probiotyki - niezbędna ochrona przed przewlekłymi chorobami

Powszechnie uznaje się, że znajdujące się w jogurtach probiotyki – korzystne kultury bakterii, wspomagają trawienie. Naukowcy odkryli jednak, że prawidłowa równowaga flory jelitowej zapewnia szerokie spektrum wcześniej nieznanych korzyści zdrowotnych.1

Przyjmowanie antybiotyków czy stosowanie niezdrowej diety sprawia, że delikatna równowaga pomiędzy złymi a pożytecznymi bakteriami jelitowymi zostaje zakłócona.2 Zaburzenie to może siać spustoszenie w całym organizmie.3

Naukowcy odkryli, że brak tego swoistego balansu ma duży udział w rozwoju przewlekłych schorzeń, takich jak choroby autoimmunologiczne, zespół metaboliczny, cukrzyca, otyłość, zespół przewlekłego zmęczenia czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD).4

Dotychczas wiedzieliśmy, że suplementacja dobrych bakterii zapewnia ochronę zasadniczo przed chorobami jelitowymi, takimi jak nieswoiste zapalenie jelit (IBD), zespół jelita drażliwego (IBS) i nowotwór jelita grubego. Obecnie naukowcy uważają, że wspomaga również zapobieganie wielu chorobom związanym z procesem starzenia się.5

Na szczęście, dowody wskazują, że suplementacja odpowiedniej kombinacji bakterii probiotycznych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium wspomaga neutralizowanie wielu czynników prowadzących do powstania chronicznych schorzeń. 6 Probiotyki mogą przywrócić naturalną funkcję ochronną jelit, zapobiegającą powstawaniu wielu chorób, nie tylko układu pokarmowego ale i związanych z procesem  starzenia się.7

Czytaj dalej →

Witamina C w dużej dawce – nowe podejście terapeutyczne

Witamina C w dużej dawceKorzyści zdrowotne, jakie niesie ze sobą witamina C, wykraczają daleko poza pomoc w zwalczaniu powszechnego przeziębienia czy grypy. W rzeczywistości, ten silny antyoksydant jest niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu sercowo-naczyniowego oraz oddechowego, nerek, kości itd.

Niestety, wielu ludzi nie spożywa witaminy C w ilościach wystarczających na wykorzystanie jej szerokiego wachlarza korzyści zdrowotnych. Większość osób błędnie zakłada, że zalecane 75-90 mg na dzień jest optymalną dawką. W rzeczywistości, ilość ta jest wystarczająca jedynie w odniesieniu do zapobiegania powstania niektórych chorób, takich jak szkorbut, a nie wspomagania optymalnego zdrowia organizmu.

Noblista Dr Linus Pauling był jednym z pierwszych osób, który ponad 30 lat temu poznał wagę suplementacji dużych ilości witaminy C. Od tego czasu, naukowcy zgromadzili imponujące dowody potwierdzające liczne korzyści z przyjmowania wysokich dawek.

W tym artykule przyjrzymy się ostatnim badaniom potwierdzającym skuteczność dużych dawek witaminy C w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji, poprawie funkcji śródbłonka, zmniejszaniu ryzyka zawału serca, wydłużaniu życia oraz zwiększaniu przeżywalności osób chorujących na nowotwór.

Czytaj dalej →

Selen a nowotwory – jakie formy selenu chronią przed nowotworem?

Jakie formy selenu chronią przed nowotworem?

Rola, jaką odgrywa selen w zwalczaniu różnych form choroby zwyrodnieniowej jest znana od dziesięcioleci.Jednak nowsze dane na temat jego specyficznych mechanizmów przeciwnowotworowych wzbudzają zainteresowanie naukowców.2

Badacze odkryli, że selen korzystnie moduluje ekspresję genów, tłumiąc białko związane z powstawaniem i wzrostem guza oraz tworzeniem przerzutów.

Ten artykuł to omówienie trzech najważniejszych form selenu, które posiadają zdolność hamowania rozwoju nowotworu (w szczególności nowotworu jelita grubego i prostaty), na jego najwcześniejszym etapie, dzięki wykorzystywaniu 12 różnych mechanizmów działania.

Wyniki pewnego badania wykazały, że wśród osób stosujących suplementację 200 mcg/dzień selenu ryzyko zgonu z powodu choroby nowotworowej zostało obniżone o 50%.3

Czytaj dalej →

Selen

Nazwa Selen pochodzi od imienia bogini księżyca Selene. Być może żaden inny minerał nie może równać się z jego wszechstronnymi właściwościami i szerokim wachlarzem korzyści zdrowotnych. Ma on kluczowe znaczenie w odniesieniu do ochrony antyoksydacyjnej, wzmocnienia układu odpornościowego i wspomagania profilaktyki nowotworowej na kilka różnych sposobów.

 Wzmocnienie ochrony przeciwutleniającej

selen

Po zneutralizowaniu wolnych rodników, antyutleniacze takie jak koenzym Q10 czy witaminy E i C, muszą być zregenerowane, aby pozostać skutecznymi antyoksydantami. Pomagają w tym przeciwutleniające peptydy glutationu i tioredoksyny, które posiadają odpowiednie enzymy. Do grupy tych enzymów zaliczamy peroksydazę glutationową i reduktazę tioredoksyny, które zawierają selen i wykorzystują jego aktywność. Oba układy zwiększają swoją aktywność antyoksydacyjną dzięki indukowaniu produkcji innych, naturalnych przeciwutleniających enzymów1, wliczając w to dysmutazę nadtlenkową.2

W roku 1989, Krajowa Rada Badawcza Stanów Zjednoczonych (United States National Research Council) ustanowiła zalecane dzienne spożycie (z ang. RDA) selenu, bazując na maksymalizacji aktywności peroksydazy glutationowej w surowicy.3 Uwzględniając bezpieczeństwo stosowania i ciężar ciała, Rada ustaliła, że RDA dla selenu wynosi 70 mcg/dzień dla mężczyzn i 55 mcg/dzień dla kobiet. Pomimo odkryć i wykonaniu wielu badań od roku 1989, oficjalne wytyczne dotyczące zalecanego dziennego spożycia selenu, nie doczekały się większych zmian.

Czytaj dalej →

Jod – cicha epidemia niedoboru

Jod - cicha epidemia niedoboru“Ograniczajmy sól” – alarmują lekarze. Ale w jaki sposób dostarczyć do organizmu niezbędny dla zdrowia jod?

Wśród osób, które spożywają posiłki bogate w sól występuje większa częstotliwość zachorowań na pewne nowotwory.[1] Niektórzy pacjenci są również podatni na powodowane spożyciem sodu podniesienie ciśnienia krwi.

W związku z niebezpieczeństwem nadmiernego stosowania soli, wielu z nas ograniczyło jej konsumpcję. To doprowadziło do ryzykownego, niezamierzonego rezultatu.

Typowa zachodnia dieta zawiera niewiele jodu. Natomiast dodatkowe ograniczenie przyjmowania jodowanej soli kuchennej, doprowadza do niedoboru tego pierwiastka w organizmie. Nieodpowiedni poziom nie tylko zaburza funkcje tarczycy, ale wiąże się także z podniesionym ryzykiem nowotworu piersi i mastopatią, zmęczeniem czy przyrostem masy ciała.

Na szczęście, jod nie jest kosztownym pierwiastkiem, dlatego powinien być dodawany do wielowitaminowych formuł, które można stosować każdego dnia.

Czytaj dalej →

MSM – wielozadaniowy związek

Wielozadaniowy związek MSMMSM – metylosulfonylometan, znany także jako sulfon dimetylowy, jest naturalnie występującym związkiem siarki, który pojawia się w diecie człowieka oraz praktycznie wszystkich innych kręgowców. W postaci oczyszczonej to bezwonny, nieco gorzki w smaku, rozpuszczalny w wodzie, biały, krystaliczny proszek zawierający 34% siarki niezwiązanej o wzorze chemicznym (CH3)2SO2.

Niektórzy chemicy sugerują, że MSM i jego związki pokrewne, DMSO (dimetylosulfotlenek) i DMS (siarczek dimetylu), stanowią źródło 85% związków siarki wśród wszystkich żywych organizmów. Te naturalnie występujące związki powstają w oceanie, gdzie fitoplankton przekształca nieorganiczną siarkę obecną w wodzie morskiej do soli sulfonowych dimetylu. Są one następnie rozkładane przez aktywność enzymów w związek lotny zwany siarczkiem dimetylu (DMS), który ulatnia się z oceanu jako gaz, wznosząc się do górnych warstw atmosfery, gdzie utlenia się w obecności ozonu i światła ultrafioletowego do postaci DMSO i MSM. W przeciwieństwie do DMS, zarówno DMSO i MSM są rozpuszczalne w wodzie i wracają na ziemię wraz z deszczem. Następnie, szybko zostają zaabsorbowane przez rośliny, które koncentrują je stukrotnie. Dystrybucja związków siarki zamyka się z chwilą ich konsumpcji przez zwierzęta. MSM wykrywa się we krwi i nadnerczach krów, których mleko zawiera od dwóch do sześciu ppm (części na milion) MSM.

Czytaj dalej →

Migrena. Kontrola nad głównymi czynnikami wywołującymi migreny

MigrenaMigrena jest czymś więcej niż tylko zwykłym bólem głowy. Są to poważne zaburzenia, które mogą spowodować trwałe uszkodzenia neurologiczne oraz zwiększać ryzyko powstania udaru czy demencji.[1]

Obszerne badania epidemiologiczne wykazały, że około 16-22% amerykanów cierpi na migrenę lub uporczywe bóle głowy.[2] Stanowią one poważny problem zdrowia publicznego, odpowiadając za piątą główną przyczynę wizyt na ostrym dyżurze każdego roku.[3]

Naukowcy zgłębiający biochemię ludzkiego mózgu wykazali, że migrena może powodować trwałe uszkodzenia, podobne do tych obserwowanych przy napadach epileptycznych, udarach czy demencji.[4] Lekarze odkryli również, że stanowią one czynnik ryzyka powstania niektórych najpoważniejszych, przewlekłych zaburzeń pracy mózgu.[5]

Czytaj dalej →

Choroby autoimmunologiczne. Bezpieczne radzenie sobie z chorobami autoimmunologicznymi

Bezpieczne radzenie sobie z chorobami autoimmunologicznymiMedycyna konwencjonalna nie zna sposobu na całkowicie bezpieczne leczenie milionów osób cierpiących na wyniszczające choroby autoimmunologiczne, takie jak artretyzm, toczeń i łuszczyca.[1]

Osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne często leczone są kosztownymi i potencjalnie niebezpiecznymi środkami farmaceutycznymi, które tłumią system immunologiczny, pozostawiając pacjenta wrażliwego na infekcje i zwiększone ryzyko nowotworu.[2]

Na szczęście, wśród naukowców duże zainteresowanie wzbudził ekstrakt glikozydów z korzenia białej piwonii, który poprzez przywracanie zaburzonego, pobudzonego układu odpornościowego do normy, leczy osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.[3]

Czytaj dalej →

Witamina D. Ochrona przed niebezpiecznym niedoborem witaminy D

Ochrona przed niebezpiecznym niedoborem witaminy DDługie, ciemne oraz ponure dni charakteryzują zimową porę roku. Wielu z nas będzie pewnie zaskoczonych faktem, że jest to okres, w którym dochodzi do niedoboru witaminy D na skalę wręcz epidemii. Szansa na to, że może to spotkać również i ciebie jest prawdopodobnie większa, niż mogłoby ci się wydawać.

Witamina D jest syntetyzowana w skórze w wyniku ekspozycji na promienie słoneczne, jednak w ten sposób niewielu ludzi osiąga optymalne jej poziomy, częściowo ze względu na ograniczoną dostępność światła ultrafioletowego podczas zimowych miesięcy. Ten sezonowy deficyt potęguje fakt, że wielu z nas unika ekspozycji na słońce w okresie wiosennym i letnim z powodu obawy o przedwczesne starzenie się skóry czy pojawienie nowotworu – czerniaka. Nowe, alarmujące badania sugerują, że czynniki te przyczyniają się do całorocznej epidemii niedoboru witaminy D, w szczególności u osób starszych.

Witamina D nie tylko wspomaga utrzymywanie w zdrowiu kości czy zębów. Jej rola we wzmacnianiu odporności, regulowaniu stanów zapalnych i zapobieganiu nowotworom sprawia, że potencjalne konsekwencje niedoboru mogą być katastrofalne. Coraz więcej naukowców przekonuje o konieczności corocznego mierzenia jej stężenia we krwi.

Artykuł ten, to omówienie czynników przyczyniających się do powszechnie występującego niedoboru witaminy D, najnowszych badań potwierdzających jej zasadniczą rolę w zapobieganiu wielu chorobom oraz próba określenia odpowiedniej dawki suplementu jaki jest niezbędny do osiągnięcia optymalnego stężenia we krwi.

Czytaj dalej →

Kordyceps i żeń-szeń. Pokonaj zmęczenie i zwiększ produkcję ATP z silnym ziołowym duetem

Pokonaj zmęczenie i zwiększ produkcję ATP z silnym ziołowym duetemCzy kiedykolwiek marzyłeś o ”doładowaniu swoich baterii”?

Większość z nas – tak, zwłaszcza kiedy przybywa nam lat.

Zmęczenie i przemęczenie jest głównym problemem osób dorosłych, odpowiadając za miliony wizyt w gabinetach lekarskich każdego roku.[1] Zgłaszane przez pacjentów dolegliwości są podobne: uczucie senności z rana, problemy z wysypianiem się, brak energii na codzienną aktywność, a nawet przyjemności.

Lekarze na okrągło wysłuchują takich narzekań i podobnie tak jak pacjenci, są sfrustrowani bezsilnością wobec tego problemu.

Co gorsza, stosowanie dostępnych leków powoduje istotne skutki uboczne, w tym realne ryzyko uzależnienia.[2] Na rynku obecne są również naładowane kofeiną napoje energetyczne i o ile niewielkie ilości kofeiny są uważane za nieszkodliwe[3], to duże dawki – szczególnie w połączeniu z cukrem i innymi składnikami – mogą powodować toksyczność kofeiny czy związane z przedawkowaniem efekty uboczne.[4]

Co ciekawe, leki oraz kofeina nie dostarczają tak na prawdę ”rzeczywistej” energii, a tylko czasowo ”wyciskają” adrenalinę z nadnerczy i na dłuższą metę mogą jeszcze bardziej osłabić system obronny organizmu.[5]

Na szczęście można dosłownie naładować swoje baterie dzięki dwóm nowym suplementom, które działając w połączeniu, przywracają naturalny poziom energii. Kordyceps oraz sfermentowany żeń szeń, odwieczne życiodajne suplementy, zwiększają bowiem poziom adenozynotrójfosforanu (ATP) w organizmie.

Cząsteczki ATP przechowują energię w wiązaniach chemicznych, podobnie jak naładowany akumulator. Niezależnie od tego, czy jesteś w ruchu, myślisz, mówisz czy odpoczywasz – dosłownie wszystko co robisz zależy od pełnego poziomu naładowania ATP.

Tempo naszego życia zwalnia z czasem, co – jak udowodniono – ma związek z wyczerpywaniem się ilości ATP. Produkujemy ATP w naszych mitochondriach, w których spalanie paliwa wytwarza energię, jednak proces ten staje się coraz mniej efektywny wraz z wiekiem.[6] Podczas gdy zmęczenie ma wiele przyczyn, zarówno biologicznych jak i psychospołecznych, niedostateczny poziom ATP jest kluczowym czynnikiem w procesie starzenia się: albo nie produkujemy go tak skutecznie jak w młodości, albo zużywamy go więcej do prostych czynności, które niegdyś nie kosztowały nas tak dużo wysiłku.

Przyjrzyjmy się dokładnie połączeniu kordycepsu oraz sfermentowanego żeń-szenia, aby zrozumieć w jaki sposób zwiększają one poziom ATP, przywracają energię i zwalczają uczucie przemęczenie i zmęczenie.

Czytaj dalej →

0

Your Cart

Zamknij
Twoje
ostatnio
oglądane
produkty